BLM Vill F! ha upplopp även här?

 

När jag var barn och gick i skolan så hade vi en och annan adopterad som var svart i min skola. De blev inte mobbade i sina klasser. Däremot kunde någon annan på avstånd skrika något elakt som negerkuk.  Jag har själv blivit mobbad och försvarade alltid dem.  Bortsett från enstaka mobbing av dem från andra, (min egen skedde dagligen, i min egen klass) så var de en del av vår klass som vilken annan individ som helst. De blev inte särbehandlade alls. Jag vet att främlingar kunde hoppa på dem på stan och säga elaka saker, men det hände mig oftare. Inledningen  på den här videon skulle därför kunna gälla vilket mobbat barn som helst, helt oavsett orsak.  Man kan byta ut ordet black, mot fat, eller smart, eller glasögonprydd. Precis vad som helst som sticker ut, för det är ju så mobbare arbetar, de använder något som är känsligt för en själv. De använder det som fungerar helt enkelt. Födelen för de som var svarta och blev mobbade var att tilltaget väckte indignation hos gruppen, eftersom vi i Sverige anser att alla är lika värda oavsett hudfärg, vi sjöng ju sånger om det i skolan. Vi såg ju program om det. Andra mobbade hade inte samma backup. Inte om de var tjocka, hade en massa fräknar, var överbegåvade, eller nördiga eller aspiega. Några sånger om dem sjöng vi inte. Men videon skulle alltså kunna låta:

SMÄRTA, ILSKA. RÄDSLA, FÖRTVIVLAN

Vi lever med det varje dag, korta män, långa kvinnor, fräkniga HBTQ personer, – särskilt feta transpersoner och smarta barn, utsätts dagligen för statligt sanktionerat våld.”

Ja eftersom vi har skolplikt så måste alla mobbade barn gå till skolan, och en del blir utsatta för psykiskt och fysiskt våld. Men jag tror inte det är det de menar med statligt sanktionerat våld. Eftersom de kopierat USA rakt av så antar jag att de menar polisvåld. Men polisvåld drabbar med större sannolikhet en vit än en svart tom i USA enligt FBI’s statistik. Hur det ser ut i afrikanska länder anser jag inte ha med mig at göra så det lämnar jag därhän. Videon fortsätter:

“Det historiska förtrycket mot svarta måste upphöra nu. Det är en skam att politiker och beslutsfattare är tysta när det rasistiska våldet mot svarta fortsätter.”

Eh wha? – var kommer det påståendet ifrån? De enda i USA som har rätt att utöva våld är polisen.

Enligt siffror från FBI:

 • Så dödas 400 personer av polisen i USA varje år, det är samma siffra som de som slås av blixten.
 • 61% av de som dödas är vita, trots att de inte är de som står för brottsligheten.
 • Statistik visar också att gripande motsvarar förövares etnicitet. Svarta grips därför inte i större utsträckning i relation till etniciteten vid begågna brott.
 • Av de 32% svarta som dödas av polisen är 58 rent självförsvar, 75% av dessa skjuts av svarta poliser.
 • Däremot så löper en polis 18.5 gånger större risk att dödas av en svart, än att polisen dödar en obeväpnad svart. Och antalet poliser som dödats mer än fördubblades de tre första månaderna i USA så nästa år ser siffrorna värre ut. 

Ovanpå detta så:

 • dödas 90 procent av de svarta av en annan svart.
 • Det är 40 gånger så stor risk för en svart att dödas av en annan svart som att bli skjuten av polisen
 • Svarta utgör 13 % av den amerikanska befolkningen. Men de utför 52% av alla mord.
 • Det är 27 procents större sannolikhet att en svart attackerar en vit än tvärtom. 8 gånger större chans att de dödar Hispanics.

Det farligaste för en svart person i USA är alltså inte polisen, inte vita, utan andra svarta män

Den 13 % svarta befolkningen står för 40 procent av brottsligheten i USA, medan vita utgör 64% av befolkningen, men står bara för 39 % av brottsligheten.  Med enklare siffror, mindre än en halv procent av vita sitter i fängelse, medan 2.3 % svarta gör det. Det är nästan 6 gånger fler. Det går  8 svarta mördare på 1 vit, medan det går 6 svarta offer på en vit.  Så med andra ord: svarta mördar varandra, och det är till sig själva de kanske borde säga Black lives matter. Det har nästan ingenting med oss att göra. Snarare tvärtom. De flesta mord sker inom den egna etniciteten, men det är mer troligt att en svart går utanför sin etniska grupp. 16 procent av mord på vita har en svart förövare, medan 7 procent av mord på svarta har en vit förövare. Statistiken visar också att det inte är en överarrestering på svarta om man ser till procentsatsen begågna brott. Det är alltså inte sant att svarta blir trakasserade för att de är svarta av polisen, utan det står i proprtion till brottstatistiken. Samtidigt så påstår man på videon.

“Det är en skam att politiker och beslutsfattare är tysta när det rasisitisa våldet på svarta fortsätter”

Det där är alltså en ren och skär lögn, ännu värre blir det om man ser på Sverige. I andelen procent registrerade för brott i Sverige mellan 1997- 2001 enligt BRÅ  så är svarta överrepresenterade för brott, med Östafrika 250%. Nordafrika 370 % övriga afrika 430 %. Och än värre lär det ju vara nu. 

Enligt brottstatistik från USA så är de fem farligaste städerna:

 • Detroit 7.8 % vita 82.7 svarta
 • St Lois 44 % vita (vita+ hispanics +creoler) 46.9 % svarta
 • Oakland 25% vita 28% svarta 25% Hispanics.
 • Memphis 27% vita 63.3 % svarta
 • Briminham Alabama 22% vita 74% svarta
 • Atlanta 38% vita 51% svarta
 • Baltimore 29 % vita (non hispanics + hispanics) 63% svarta

Baltimore är en stad av Göteborgs storlek med ca 600 000 invånare, där skedde 327 registrerade mord 2015, dvs nästan ett om dagen.  I New York som förr var landets farligaste stad, men som tack vare polischefen William Bratton som införde “nolltolerans” fick bukt med kriminaliteten så är siffran 352 men då på 8.2 miljoner invånare. Baltimore har alltså 14 gånger fler mord. 

Angående  Sverige så dödades två människor av polisen 2015, den ena var trollhättemördaren, den andra har jag inte lyckats googla fram. Däremot kom det upp ett flertal braskande artiklar om att polismorden ökar, när de i själva verket ligger still på ett snitt på 2 per år. Märkligt att man ska behöva leta upp all statistisk själv för att få reda på sanningen. Antalet mord i Sverige däremot ökade förra året med 26 %. Främst i Göteborgsregionen. Där skedde en ökning med 118 %  71% av morden i Sverige 2015 skedde i någon av storstadsregionerna. Angående våra städer så har Malmö en befolkning med över 50 procent med invandrarbakgrund. Göteborg har 40% med invandrarbakgrund.  i Stockholm så har 37% invandrarbakrund. 52 % av landets invandrare är lokaliserade till dessa tre storstadregioner. 

Videon fortsätter.

“Vi lär oss att svarta kroppar inte har något värde”

Efter all denna fakta så vill man ju ställa frågan: Vem lär er det?

Jag kan omöjligt ta ansvar för hur svarta människor behandlar varandra i USA.  Jag kan omöjligt ta ansvar för tonårsgraviditeterna där. Nu när det finns preventivmedel så kan  man inte säga annat än att svarta kvinnor väljer att föda barn utan att kunna ge dem och sig själva en framtid. Även om skolväsendet inte är det bästa i USA så får man gå i skolan.  Amerika är känt i hela världen för just möjligheten att skapa sig en egen framtid. Så är det också här. Vi har inte importerat vår svarta befolkning. En del som har kommit är adopterade men de flesta har kommit frivilligt hit.  De har fått sitt uppehälle betalt och även fått gratis skolgång upp till gymnasiet och därefter fördelaktiga lån. Sverige har de bästa förmånerna i världen för utrikesfödda. Idag är det tom så att invandrare i vissa fall går före inrikes. Så jag skulle säga att svarta kroppar i Sverige absolut har värde. Långt större värde än min enskilda kropp skulle ha i valfritt Afrikanskt land, Särskilt inte i Norra eller Östra afrika då jag inte är muslim och dessutom kvinna. 

Jag är med på att det finns problem i USA som uppkommit med fattigdomen efter slaveriets avskaffande men jag vägrar att som vit ha enskild skuld över ett system som vi i Sverige var en försvinnande liten liten del av. Likaså förstår jag inte varför USA enbart skall bära hundhuvudet när de under hela slaveran bara var iblandande i en liten del av slaveriet.

Från 1525 – 1866 så skeppades 12.5 miljoner afrikaner över Atlanten varav 10.7 miljoner överlevde. Av dessa hamnade ungefär en halv miljon i USA, resten hamnade i Central & Sydamerika. USA stod alltså för en tjugondel av handeln. Dessutom så uppfanns inte slavhandeln med svarta av vita vilket vi förleds att tro. Araberna la grunden för handeln med människor från Afrika långt innan slavskeppen seglade till den Nya världen. När européer ägnade sig åt denna förkastliga verksamhet samarbetade dessa ofta med arabiska slavhandlare.

Här är lite siffro från historikern Olivier Pétré-Grenouilleau  som sätter saker i dess rätta perspektiv. Se på proportionerna.

 • Den intraafrikanska slavhandeln handlade med  14 miljoner slavar
 • Det skeppades en halv miljon människor från Afrika till Amerika
 • Det skeppades 11.5 miljoner människor till central och sydamerika.
 • 17 miljoner svarta afrikaner har skeppats till arabvärlden

Vi svenskar hade  förbjudit slavhandeln i Sverige redan 1335. Avskaffandet av slaveriet i Sveriges utomeuropeiska besittningar påbörjades 1813 och slutfördes 1847. I USA avskaffades slaveriet 20 år senare. Officiellt är slaveriet nu förbjudet i arabvärlden, men det skedde sent: 1962 i Saudiarabien, 1963 i Förenade arabemiraten och 1970 i Oman. Men fortfarande är “svarta” och “slav” samma ord på arabiska, och många utlänningar lever under slavliknande förhållanden bla runt persiska viken, där arbetarna inte bara utnyttjas utan också misshandlas, och hindras att åka hem. Ett annnat form av slaveri är sexslavarnaa, de som hålls fångna av utländska ligor, det har varit flera skandler i Europa där människor tagit dit sitt hemlands seder att utnyttja kvinnor och barn, det sker även på våra asylboenden.

Men – angående kolonier så har vi haft haft fem, varav fyra var mycket kortvariga. Ön Saint-Barthélemy med ett par hundra invånare i Karibien var den enda vi hade under längre tid, vilket var innalles 94 år. Men även att skuldebelägga Europa för kolonialiseringen och mena att vår rikedom är byggd på deras slaveri är dessutom löjligt då kolonierna var en förlustaffär I annat fall skulle vi inte ha gett tillbaka länderna. Det var dessutom ingen annektering. Det som många också glömmer är att det var en liberal folkrörelse i främst Storbritannien som avskaffade slavhandeln. I Olivier Pétré-Grenouilleaus bok ”Les traites négrières” berättas hur sedan Storbritannien lade ner 1,8 procent av BNP mellan 1806 och 1863 för att via the Royal Navy genomdriva denna politik. Detta gjordes på ett mycket mer robust sätt än dagens tassande kring Somalia och i Libyen. Slavhandlare hängdes från rånocken.

Det  är  vansinnigt att någon vit människa ska ha skuld för saker som skett för ett par hundra år sedan

Den franska essäisten Pascal Bruckner skriver i sin “Botgörandets tyranni” att det faktum att:

 “västerlänningar är hedonister hindrar dem inte från att också vara världsmästare i ånger. Västerlänska tänkare har i princip inte gjort annat än att uppmana till bot och bättring de senaste femtio åren. Det kvittar om vi är troende eller ateister: vi är alla präglade av tanken på arvssynden.”  

Han menar att kritiken är enkelspårig och skriver:

“När slavarna på Haiti och Dominikanska republiken gjorde uppror hänvisade man till europeiska upplysningstänkare som talade om människors lika värde”

Den franska historikern Daniel Lefeuvre har kommit ut med “Pour en finir avec la repentance colonial” (ung: En uppgörelse med den koloniala ångern) där han går till angrepp mot vad han menar är överdriven, felaktig eller osaklig kritik av kolonialismen och dess efterverkningar.

“Det handlar om allt från tanken att Frankrike skulle ha sugit ut sina kolonier till att Frankrike skulle stå i skuld till invandrare från de fd kolonierna för att dessa som det brukar heta “byggde upp Frankrike” efter andra världskriget.

Lefeuvres syftar lika lite som Bruckner till att ursäkta kolonialismen eller rasismen men polemiserar mot dem, som till exempel Sven Lindkvist i “Utrota varenda jävel”  menar att nazismen skulle vara en fortsättning av kolonialismen, att de skulle bygga på samma idéer.

Lefeuvre protesterar också mot att rasismen skulle vara ett arv från kolonialismen. Tvärtom menar han så att dagens invandrare från de fd kolonierna behandlas betydligt bättre än Italienarna på 20 – talet.
Även Lefeuvre visar på att de franska kolonierna konsumerade mer än de producerade. Bara mellan år 1900 och 1962 uppgick underskottet till 44 miljarder guldfranc. Vilket är tre gånger mer än den amerikanska marshallhjälpen till Frankrike efter andra världskriget. Det de franska kolonierna hade att erbjuda kunde köpas billigare på världsmarknaden. För att stödja sina kolonier köpte Frankrike från dem över världsmarknadspriserna. Man fortsatte till och med att köpa den dyrare algeriska oljan, efter att Algeriet blivit självständigt. Lefeuvre hävdar till och med att kostnaderna för kolonierna var så stora, att Frankrike inte utvecklades till en modern industrination innan man blivit av kolonierna i början av sextiotalet.

 Videon avslutas med “HAT föder HAT” och vist är det så. Denna video är inget annat än ett angrepp på den vite mannen. Videon är inte något annat än rasism och jag ser inget gott komma ur den. Rasism är alltid fel, och alla liv räknas. 

Oavsett vad rörelsen Black Lives Matter säger sig stå för så flödar våldet i dess kölvatten i USA. Poliser mördas och upplopp startar.  Vad vi får veta är att det är synd om svarta. Likaså var det med gripandet av Rodney King. Faktan bakom det fallet fick vi aldrig veta, utan enstaka händelser målas upp som om det är svartas vardag. Självklart skall ingen misshandlas av polisen och övervåld inte brukas vid arrestering.  Men det är ingen ursäkt att mörda 55 oskyldgia människor och skada 2000. Det måste finnas perspektiv, Rodney King var en buse, och hans misshandel användes av andra busar för att skapa ett upplopp som det krävdes att Californiens National Guard för att få stop på. Är det så vi vill ha det i Sverige också? Varför ekdar man annars på med denna typ av retorik?  Har vi inte nog med människor som drar rasistkortet som ett manipulationsmedel? 

Ben Shapiro,  svarade när någon påstår att upploppen i USA är ett symptom på frustration över (för)tryck som pågått under lång tid:

“Jag tycker det är förolämpande att tala om uppror när människor bryter sig in i andra människors butiker och plundrar dem. Det handlar om bristande värderingar. Och människor som förstör privat egendom, förstör polisbilar skulle vara ett  uppror mot – vad exakt?

Är det mot en svart polischef, mot en svart borgmästare, mot en poliskår som består av minoriteter, mot den svarta presidenten, mot den svarta chefsåklagaren? Mot hela….   Mot ett stadsfullmäktige som består av 9 svarta på 15 stolar, varav alla är valda demokrater? Vad är det ett uppror mot? Vad försöker det åstadkomma? Jag förstår fortfarande inte vad upplopen försöker åstadkomma. Kontentan är, det skulle kunna kokas ned till : Var en människa, bete dig som en mänsklig varelse. Ärligt så är det inte konstruktivt. Det är inte konstruktivt med upplopp, det är inte konstruktivt att ha sönder saker, inte konstruktivt att kasta sten, och tanken att vi ska se graden av våldshandlingar och illdåd som samstämmig med graden av rättfärdigande… med andra ord, ju mer våldsamma ni är, ju argare ni är – desto mer berättigade måste ni vara. Det är absolut nonsens”. 

Det här går ju direkt att överföra på våra nogozoner, och det som sker där, det är samma syn på att brottslingar är offer och uttrycker sin frustration. Handlingarna relativiseras och förminskas. Man ursäktar på fullt allvar kriminalitet om gärningsmannen har en annan etnicitet än svensk.  Det mörkas och försvaras våld mot andra människor, våld mot kvinnor, och än värre våld mot räddningspersonal och våld mot tjänsteman.  Ett samhälle blundar för våld mot tjänsteman i rädslan för rasism har helt tappat kontrollen över situationen. Vad är det för konstiga värderingar som accepteras när människor aktivt hindras för att undsätta medborgare i nöd?  Det handlar inte om utanförskap eller dålig ekonomi, det handlar om total brist på respekt för mänskliga värden. 

Yttermera vad som kommer i kölvattnet av denna bisarra syn på att vissa etniciteter är offer är helt förödande för den unga generationen vita, framförallt unga vita män.

På videon sägs “Högst upp i ordningen finns vitheten” Detta är faktiskt inte ens sant. Den som sett en karta över vilka företag som äger vilka, vet att en hel del av dessa topdogföretag ägs av judar. Judar är inte vita, judar är inte heller bara bekännande till en religion utan judendomen ärvs på mödernet.  Men huvudpoängen är att toppen i pyramiden är alls inte vit.  Och den har alls inte en historia av att placera sig överst. Den är inte överst, det är judar och Asiater.

Och varför detta fokus på etnicitet . Varför vill man lägga fokus på färg och inte på prestationer? Det är ju ett rasistiskt förfarande att bedömma människor efter hudfärg och inte efter vem den är, vad den gör, vad den presterar.  Och hur förolämpande är inte det för alla svarta som tagit sig fram för egen maskin, vilket förringande av dem som individer, när man menar att samhället skall handikappanpassas till svarta.  För vad som krävs här är ju ett frikort, för den som är färgad. Videon säger:

“För att det ska bli skillnad så ska vita människor se sig omkring och backa för att lämna utrymme så att alla människor får sin självklara plats och kan göra sin röst hörd.”

Det här resonemanget förutsätter att alla andra människor hålls tillbaka av vita och hindras från att ta plats. Detta är fullkomligt nonsens. Likaså antagandet att det är hudfärg som styr hur vi förhåller oss till andras prestationer. Ett annat rent av kommunistiskt (vad annat att vänta från Schyman) antagande är att vi alla är lika duktiga och preseterar lika bra. Som kommentar till det skulle jag vilja visa denna karta över olika länders snittade IQ. 

National_IQ_per_country_-_estimates_by_Lynn_and_Vanhanen_2006

Average national IQs according to IQ and the Global Inequality

  ≤65
  70
  75
  80
  85
  90
  95
  100
  ≥105
 

Det är lite svårt att se de ljusgula 80 till 85 men poängen framkommer nog. Det finns flera orsaker till att skillnaderna är så stora, men det går inte att helt bortförklara enbart med miljöfaktorer, utan skillnaderna följer även med adopterade, möjligen inte lika stora. IQ är till viss del även genetiskt. 

Intelligens fördelar sig som de flesta variabler en sk. normalfördelning, vilket innebär att  de flesta ligger nära medelvärdet och få har värden som har en stor avvikelse. En normalfördelning påminner rent grafiskt om en klocka kallas därfär på engelska bell curve.

IQ_distribution.svg

Medelvärde och median (flest) hos oss västerlänningar är 100. Det krävs dryga 130 för att vara med i MENSA medan ett resultat under räknas 70 som utvecklingsstörd. Mindre än 2 % av västs befolkning har en IQ under 70. Och givetvis då ännu färre en IQ under 65.  Om en nation har meddelvärdet 70 så är det endast ett fåtal som kommer upp i vad vi kallar normalbegåvning. (Källor för båda bilderna är Wikipedia.)

Fler förklaringsmodeller till svartas problem 

IQ -begreppet har fått kritik, samtidigt så är det det mest tillförlitliga vi har idag.  Jag är inte rasist och jag säger igen att varje människa skall bedömas efter sina handlingar och inte sin etnicitet och sin hudfärg. Men att säga att vita rent generellt skulle backa bak för att ge plats åt svarta – ja det innebär att vi skulle ställa oss djävligt långt bak då.  Och jag undrar för vilken nyttta?  För att ingen skall bli ledsen? Människor är individer och en svart och vit och en gul skall bli bedömd för den han är och vad han presterar. Min avsikt med detta är självklart inte att spä på någon rasism, men att sätta saker i ett perspektiv.

Det finns kopplingar mellan konfliktlösningsförmåga och intelligens, även om det inte är den enskilt avgöranda faktorn. Men så är heller inte rasism en enskild faktor som kan förklara de problem som uppstår i ett mångkulturrelt samhälle. Och det är ju heller inte så att rasism är ett problem som inte existerar i Afrikas länder. Det är ju inte en “vit” uppfinning, trots att vissa vill ge sken av det. Tror man det så har man inte hört talas om folkmordet i Rwanda.

1994 publicerades en bok av psykologen  Richard J. Herrnstein vetenskapsmannen Charles Murray, “The Bell Curve: Intelligence and Class Structure in American Life” där de tar upp just att mänsklig intelligens påverkas både av arv och miljö. De visar också att inteligens förutsäger en människans framtida inkomst, arbetsprestation, förekomst av utomäktenskapliga barn och involverande i brottslighet i mycket högre grad än utbildningsnivå och socioekonomiska faktorer.  Vilket den svenska kriminologen Jerzy Sarnecki hävdar .Hernstein har som bas invandrare i USA  medan Sarnecki baserar sin bild på den forskning som är gjord på den latinamerikanska invandringen på 70- talet efter militärjuntans maktövertagande. (Chile är inte med på kartan men deras IQ snitt ligger på 90.)

I Sverige är det fult att tala om etnicitet och intelligens. överhuvudtaget präglas vi av det som videon tog upp – att det är fult att se människor som olika. Men vi är olika. Om man inte erkänner ett problem så går det inte att lösa. Vilket de den sociologiska approachen både här och i USA visat.  Jag tycker inte att etnecitet är särskilt intressant, och skulle inte ens ta upp ämnet om det inte vore för dessa skambeläggande videos som kommer med påståenden som är helt ogrundade. Jag är intresserad av fakta, och dessa videos och denna rörelse tar klädsamt avstånd från fakta. Så jag vill bara bidra med objektiv fakta efter bästa förmåga utifrån relevanta källor.

Samtidigt som det är fult att tala om ras och etnicitet när någon kan bli kränkt eller ta illa upp, så är det tydligen helt okey om vita attackeras. Rasism är rasism oavsett hudfärg.

 

Notera här – det är viktigare att laget inte är helvitt än att vinna.  Jag tror inte damlandslaget som tog silver håller med.

Posted in Lyckolandet.

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.