När PJ Anders Linder bloggar om domprosten som störde Thomas Gürs seminarium genom att ringa i kyrkklockorna så drog jag mig till minnes att jag skrivit om en präst i Visby. Det var när jag skrev om debaclet efter våldtäkten av en rullstolsbunden kvinna på Gotland 2016. Det som skedde var att de hårt ansatta gotlänningarna fick nog när förövarna släpptes och åtalet lades ned. De började protestera mot makten. Jag skrev om det i följande inlägg.  Upptrappning,  Yttandefriheten under attack, samt  Gotland och F! Det är i den senare som man hittar denna domprost Mats Hermansson. Han påstod sig ha fått hotfulla telefonsamtal efter att han sagt att han skulle deltaga i en manifestation mot att gotlänningarna protesterade(!) mot myndigheterna (!)

Det fanns misstankar om att mycket överdrivits och utredningarna lades ned. I hindsight så är hela händelseförloppet och framförallt journalistiken på “Hela Gotland” helt bisarr, Stämningen piskades upp till episka proportioner för att avslutas med ett antiklimax. Mitt inlägg avslutades med följande citat:

Direktrapport från manifestationen:  15. 55

Strax före fyra kom fem personer från den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, till Östercentrum. Enligt vår reporter är ett 40-50-tal poliser på plats och särskilda poliser står nära de _FEM_   personerna.””

Så upphaussad var stämningen av vänstern och domprosten att man tyckte det krävdes ja inte vet jag 20? poliser på varje NMR’ are. Det var heller inte deras demonstration, det var F! och V som hade dragit i gemensam trupp till Gotland för att demonstrera mot gotlänningarna. vars missnöje till bedövande överdelen var ett helt fredligt missnöje. Ingen olaglig handling utövades, det värsta var att man satte tejp runt en åklagares bil. Men socialisterna gjorde vad de kunde för att beskriva Sverige som rasistiskt då som nu.

Mot dessa Gotlänningar ansåg man sig därför tvungen att skicka Busslaster med poliser från specialenheten i Stockholm. Det vill säga personal med specialkompetens på våldsamma situationer, som till exempel demonstrationer och våldsamt upplopp. Det handlar både om civila och uniformerade poliser från specialenheter, samt chefer över kommenderingen. Man förväntade sig alltså något liknande bokmässan i Göteborg.

Nåväl till nutiden, jag mindes att det var nåt om en präst, och jojo mycket riktigt det är samma aktivist, domprosten Mats Hermansson som denna gång ger sig till att använda kyrkklockorna för att störa ett seminarium under Almedalsveckan. Det är  ett pop upp seminarium på kyrkbacken av Thomas Gür där han parafraserar Luthers teser, angående integrationen. Domprosten tar då till rena AFA fasonerna och försöker överrösta honom med kyrkklockorna. I en intervju säger denna Mats Hermansson senare att: 

“budskapet som framfördes var “otrevligt och konfrontativt” och inte rimmade med kyrkans uppfattning. Han hävdar att det han hörde handlade om hur svenska kvinnor våldtogs av utländska män”.

Kan detta ha att göra med att man i Visby haft inte mindre en två präster som pressat sina konfirmander till sex.  Det var tydligen flera. En fråntogs prästkragen men jobbade ändå med konfirmander och våldsutsatta kvinnor.  Han fick också senare tillbaka sin prästtjänst. Nu i ett annat stift och nya  barn och konfirmander att jobba med. Ovanpå det så finns en Julius Mehler vilken dömdes till villkorlig dom samhällstjänst och skadestånd av Svea Hovrätt  Mats Hermansson om varför man lägger locket på.  Biskopen Sven Bernhard Fast duckar för frågorna, och tycker att det är bra att återinsätta den första prästen. Ärligt talat så klarar jag inte att hålla reda på antalet prästpedofiler, det här kan vara en till.

Så domprosten Mats Hermanssons närkontakt med präster som sexuellt utnyttjar kvinnor i kyrkan kan vara en bidragande orsak till att han anser att det inte bara är invandrare som begår sexualbrott. Vilket givetvis är sant, det hindrar ju inte att bekymras över ökningen som jag redogjort för. Kanske skulle man sätta präster under lupp också. I den kristna tidningen Sändaren kan man läsa:

I en videosekvens ses och hörs domprosten förklara för Thomas Gür att han tyckte att det var “fara å färde” och därför lät kyrkklockorna ringa. Detta har kyrkan gjort tidigare, då nazister demonstrerat.

PJ Anders Linder, vd och chefredaktör vid Axess, skriver i dess blogg att Svenska kyrkan gjort en svårslagen dumhet. “De klockor som kallar till gudstjänst och ringer frid över döda togs i anspråk politiskt för att skada det offentliga samtalet”, skriver han.

Mats Hermanssom är även han gränslös, då han bryter mot tystnadsplikten i ett facebookinlägg där han beskriver sin dag på jobbet. Det är tydligen inte första gången han blir anmäld till domkapitlet. Han påstår i en intervju i P4 Gotland, att det han skriver på facebook är litteratur. Men han kommer senare att fällas för bristande lojalitet mot domkapitlet

“I sitt visitationsprotokoll från tidigare i år ansåg biskopen att demokratin i kyrkorådet satts ur spel, och att det fanns brister i ledarskap och kommunikation. Anställda har också vittnat om en dålig psykosocial arbetsmiljö.”

Till kyrkans tidning säger sig Mats Hermansson vara förvånad över domen.

– Jag känner ett stort stöd för det förnyelsearbete som vi håller på med och jag känner en obruten glädje i det uppdraget.

Vidare kyrkans tidning:

Men situationen i Visby kan inom kort ändras. Biskop Sven-Bernhard Fast är på väg mot pension, och ett biskopsval står för dörren. Ett första nomineringsval sker den 11 januari, och sex biskopskandidater är utsedda. Även ett nytt domkapitel kommer att tillsättas nästa år.

Om konflikten därmed är över, eller om den bara kommer att ärvas av nästa biskop i stiftet, återstår att se.

Ny biskop blir Thomas Petterson verksam i Växjö, han säger sig vilja stå för en kyrka som är relevant i vår tid. Var denna Thomas Petterson ställde sig ifråga om Böneutropen i Växsjö har jag inte hittat, men hans företrädare Johan Unger  pekade på de många gemensamma dragen – som Skaparen och lagen – i de tre monoteistiska religionerna, judendom, kristendom och islam. Även biskopen Fredrik Modéus i Växsjö stift ställde sig bakom böneutropet.  Så ja Visbyborna vet vad de har att vänta. Snart utropas medeltidsstaden som intagen av islam.